Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Pierniczki
14 dkg, mąki jęczmiennej,
10 dkg cukru, 1 jajo, 1 łyżka miodu i sody do jedzenia na koniec noża, otartą
skórkę z cytryny i nieco gwoździków tłuczonych i cynamonu.
Mąkę jęczmienną
przesiewa się z sodą, cukrem, korzeniami, wbija 1 jajo, wlewa 1 łyżkę miodu,
misi na twarde ciasto, tacza, foremką wykrawuje okrągłe pierniczki, układa na
posmarowanej blasze i piecze.
Opiekanki z krup
perłowych, t. zw. „pęcaku”.
20 dkg krup perłowych
ugotować a gdy ostygną, posiekać na maszynce do mięsa,, wbić jedno jajo,
wymieszać i wyrobić sznycelki, (placuszki), tarzać je w tartym chlebie, bułce i
t.d. i smażyć.
Miód sztuczny.
I. sposób: 5 kg. cukru,
10 kg. wody i ½ dkg. kwasu mlekowego (płyn) wygotuje się na wolnym ogniu do 2 ½
kg wagi. Masa ta ma przyjemny zapach i
kolor miodu. Z początku jest płynna jak świeży miód, później jak ten, staje się
masą gęstą. II. sposób : 2 kg cukru tłuczonego z głowy rozpuszcza się w ½ l.
wody, miesza, stawia na dobrym ogniu i gotuje jakiś czas. Podczas tego szumuje
się starannie, a gdy na powierzchni syropu pokazują się pęcherze, wtedy dodaje
się 4 kg syropu skrobiowego (rodzaj cukru gronowego) i jeszcze raz zagotuje.
Następnie zdejmuje się z ognia i gdy syrop jeszcze wre, dodaje się mieszaninę
składającą się z 25–procentowego kwasu mrówkowego (jest to płyn czysty AK woda,
o ostrym gryzącym zapachu) i olejku eterycznego, n.p. 50–procentowej esencji
wanilowej, i dobrze miesza. Zaraz zlewa się powstały miód do słoików, a gdy
zastygnie, związuje się papierem. Powyżej podanych środków aptecznych można
także nabyć w drogeryach.
Babka wojenna.
2 dkg masła uciera się z 2 żółtkami i z 12 dkg
cukru, dodaje ½ kg mąki żytniej, przesianej z korzeniami (łyżeczka tłuczonych
korzeni, a to: kminek, pieprz prosty i angielski, cynamon, gwoździki i
czarnuszka) z proszkiem drożdżowym i sodą na koniec noża. Wlewa ¼ mleka
słodkiego, dodaje twardo ubitej piany z 2 białek, wszystko razem dobrze łyżką
miesza i wlewa do formy wysmarowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz