Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Leguminy
wojenne.
Tort makowy.
15dkg maku parzy się w makutrze, dodaje ¼ kg mąki kukurudzianej 20 dkg cukru przesianego z 1 proszkiem
drożdżowy, Oetkera, ¾ szklanki mleka, 1 jajo i wszystko razem starannie miesza.
Wlewa do formy masłem wysmarowanej, bułką wysypane i piecze.
Legumina z
jagieł
18dkg krup
jaglanych parzy się kilka razy gorącą wodą, nalewa ½ l mleka, wsypuje 2 łyżki
cukru i stawia na kuchnię. Gdy się jagły ugotują, ale nie rozgotują wykłada na
miskę, aby ostygły. Dwa żółtka uciera się z łyżką smalcu, miesza z jagłami
ugotowanemi i pianą z 2 białek, daje do
formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułeczką i wstawia na pół godziny do
gorącej rury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz