Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Przepis na chleb
(na wielki bochenek)
a)części składowe. 2 kg . mąki kukurudzianej 1 ¼ kg. mąki pszennej
(Walzmuhle Nr 4) ¾ kg. mąki żytniej, 1 ¼ kg. gotowanych, przefasowanych
(duszonych) ziemniaków (żółte lepsze Odr różowych), 14 dkg. Soli, 2 dkg.
Drożdży, kawałek kwaśnego ciasta wielkości bułki, 3 litry gorącej wody, ¼
litra letniej wody.
b) sposób przyrządzenia: 1 ¼ kg. ziemniaków żółtych gotuje
się, obiera z łupin, przefasowuje (przeciska przez sito) stawia się w chłodnem
miejscu. (Ziemniaki waży się po ugotowaniu). O godzinie 10 wieczorem należy
przesianą mąkę kukurudzianą wymieszać
powoli z 3 litrami
wrzącej wody, wyrobić dobrze na twardo ciasto, następnie dodać przefasowane
ziemniaki, ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić, poczem pozostawić je przez noc w
naczyniu (rondlu). Równocześnie miesza się w dzierzce 1 ¼ kg. przesianej mąki
pszennej z ¾ kg. przesianej mąki żytniej i przyrządza się w rogu dzierzki
rozczyn.
( ¼ litra letniej wody, 2 dkg. Drożdży i kawałek kwaśnego
ciasta wielkości bułki ). O godzinie 7 rano należy przełożyć ciasto
kukurudziane, (które przez noc zmiękło) do dzieżki z drugiem ciastem, dodać
14dg. Soli i mięszać (ugotować) dopóki nie stwardnieje. Po wymieszaniu wkłada
się ciasto do koszyka na chleb pozostawiając je w miejscu ciepłem
(zabezpieczonem od zimna) do godziny 10 przed południem poczem włożyć do pieca.
(Dodanie większej ilości wody powoduje zapadnięcie się
ciasta)
Przepis niniejszy nadesłało nam c.k. Namiestnictwo, z uwagą,
iż taki chleb wypieka się na Węgrzech, gdzie uznano go za odpowiedni pod każdym
względem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz