Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
I. Knedelki z mąki
kukurudzianej i ziemniaków na sześć osób.
Przepis: Pół kilograma ziemniaków
obrać, ugotować i dobrze utrzeć. Drugie pół kilograma obrać i utrzeć na surowo.
Obie masy wymieszać. Do tego wsypać ćwierć kilograma grysiku kukurydzianego,
oraz soli i pieprzu do smaku. To wszystko znowu wymieszać. Z tej masy wyrabiać
małe knedelki (gomółki) wielkości orzecha włoskiego albo kłaść wprost łyżką na
wrzącą wodę osoloną, gotować 10 minut, odcedzić i polać tłuszczem.
Sposób wykwintniejszy przyrządzania takichże knedelków
również na sześć osób: Ugotować kilogram ziemniaków, odcedzić, utłuc dobrze, a
gdy ostygną, wymieszać z dwoma jajami. Do tej mieszaniny dodać 15 dkg grysiku
kukurydzianego i 10 dkg mąki pszennej, wymieszać i urabiać kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, wrzucić je na gotującą się osoloną wodę, a po 10 minutach
odcedzić i oblać tłuszczem. Podać je z cukrem lub sosem z powideł albo
marmoladą owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz