OSTATNIE SZTUKI! Gorlickie w Wielkiej Wojnie 1914-1915. Wspomnienia, relacje, legendy.

czwartek, 12 marca 2020

Knedelki z mąki kukurydzianej i ziemniaków - artykuł prasowy z roku 1915.


              
Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.




              





I. Knedelki z  mąki kukurudzianej i ziemniaków na sześć osób. 



              Przepis: Pół kilograma ziemniaków obrać, ugotować i dobrze utrzeć. Drugie pół kilograma obrać i utrzeć na surowo. Obie masy wymieszać. Do tego wsypać ćwierć kilograma grysiku kukurydzianego, oraz soli i pieprzu do smaku. To wszystko znowu wymieszać. Z tej masy wyrabiać małe knedelki (gomółki) wielkości orzecha włoskiego albo kłaść wprost łyżką na wrzącą wodę osoloną, gotować 10 minut, odcedzić i polać tłuszczem.
              Sposób wykwintniejszy przyrządzania takichże knedelków również na sześć osób: Ugotować kilogram ziemniaków, odcedzić, utłuc dobrze, a gdy ostygną, wymieszać z dwoma jajami. Do tej mieszaniny dodać 15 dkg grysiku kukurydzianego i 10 dkg mąki pszennej, wymieszać i urabiać kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucić je na gotującą się osoloną wodę, a po 10 minutach odcedzić i oblać tłuszczem. Podać je z cukrem lub sosem z powideł albo marmoladą owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Zostań Patronem Z Pogranicza