Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Czem zastąpić
herbatę.
Jak było do
przewidzenia, zaczyna już u nas brakować herbaty, a niezadługo zabraknie jej
zupełnie, bo w mocarstwach centralnych herbata się nie udaje, musi się ją
sprowadzać z ciepłych krajów, a my jesteśmy od przywozu z tych krajów zupełnie
odcięci. Dotychczas można było herbatę sprowadzać bodaj z krajów naturalnych,
które mogły ją sprowadzać w dowolnej ilości z ciepłych krajów; od czasu jednak,
kiedy Anglia ograniczyła, a Ameryka zupełnie odcięła dowóz do tych krajów
neutralnych, dostawa herbaty z tych krajów nagle się urwała i już herbaty
prawdziwej nie będziemy mieć, aż chyba po wojnie. Ponieważ zaś herbata stała
się i w naszym kraju od dawna napojem, przez najszersze warstwy używanym,
musimy i my oglądnąć się za roślinami, któreby nam potrafiły zastąpić herbatę,
tembardziej, że mamy w kraju cały szereg roślin, które herbatę doskonale mogą
zastąpić. Możemy się zresztą pocieszyć tem, że prawdziwej herbaty to my
właściwie nigdyśmy nie pili, bo w handlu jej prawie że nie było. Wprawdzie
kupowaliśmy w sklepach „prawdziwą” herbatę chińską lub japońską, aleśmy nie
myśleli nawet o tem, że tak w Chinach, jak w Japonii, hodowcy herbatę, przeznaczoną do wysyłki za granicę, sami fałszowali,
dodając do prawdziwej herbaty suszone liście borówek, bruśnic i wierzbówki, a
więc liście podobne do liści herbacianych. Tylko więc prawdziwi znawcy i
smakosze nie będą zadowoleni z herbat krajowych, bo na ogół wszyscy pijali i
pijamy herbatę, robioną w większej części z roślin, które rosną u nas.
Dobrą herbatę,
jak twierdzą ci, co już tego próbowali, można mieć z liści brzozy; im liście
młodsze, tem dają lepszą herbatę. Dobrą herbatę można także robić z kwiatowych
główek białej koniczyny; herbata z tych główek jest jasna, ale ma przyjemną
woń. Bardzo dobra ma być herbata z kwiatonośnych pędów wrzosu, która to herbata
ma być nawet bardzo zdrowa.
W kraju naszym
robiono już w niektórych okolicach herbatę z macierzanki.
Herbata z
rumianku i kwiatu lipowego, u nas w Polsce powszechnie znana, jest bardzo
dobra, ale wywołuje pocenie się, wskutek czego nie nadaje się na napój
codzienny.
Krajową
herbatę, z wszystkich wyżej podanych liści, robi się tak, jak się ją robi n.p.
z rumianki i kwiatu lipowego. Cała sztuka polega na dobrem ususzeniu liści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz