Goryczka (Gentiana)
Goryczka to ogólna nazwa gatunków: goryczka żółta, goryczka
krzyżowa, goryczka wąskolistna, goryczka wiosenna, goryczka kropkowana,
goryczka trojeściowa. Roślina ta występuje w Polsce południowej, głównie w Karkonoszach i Karpatach.
Goryczka
trojeściowa. Fot. M. Ślazyk
Nazwa „goryczka” pochodzi od gorzkawego smaku korzenia. Dawniej w Małopolsce goryczka była nazywana „rękawkami”, „sukienkami” lub „paluszkami Matki Boskiej”. Górale używali też określenia: świecznik”. Wszystkie te nazwy były związane z kształtem kwiatów.
Już
w średniowieczu św. Albert Wielki – dominikanin, który w szczególny sposób
interesował się chemią, botaniką i
zoologią, opowiadał, że jeśli goryczkę zmiesza się z krwią dudka i spali w
płomieniu kagańca, to w świetle tym widać ludzi do góry nogami, a gwiazdy biegają. Ludność pogranicza
przypisywała goryczce cudowne właściwości – ziele te miało moc odstraszania
diabła, duchów, demonów. Goryczkę poświęconą z innymi ziołami w święto Matki
Bożej Zielnej suszono, chowano za strzechę i okadzano izby, aby uchronić od
złego.
W
gospodarstwach odwar z goryczki był podawany krowom, co miało wpływać na jakość
mleka i masła. Napar z goryczki i innych ziół podany koniom miał je chronić od
chorób. W okolicach Nowego Targu
korzenie lub całą ususzoną roślinę kładziono między bieliznę, aby nie gryzły
jej mole.
Lecznictwo ludowe. Goryczka w dawnych zielnikach polskich była
doceniana jako środek zachowujący w zdrowiu przez długie lata lub antitoxicum – czyli surowica antytoksyczna.
Żyjący w XVI wieku krakowski botanik Henryk Spiczyński uważał, że goryczka ma
bardzo silną moc spajania ran, dlatego zalecano picie z odwaru korzenia osobom
potłuczonym lub tym, którym się coś przerwało. Różański podaje, że w dawnej
medycynie ludowej goryczkę, zwłaszcza żółtą i kropkowaną stosowano przy
podagrze, reumatyzmie, zimnicy, anemii oraz do obmywania ropnych ran. Substancje gorzkie goryczek pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego,
jelitowego, trzustkowego i żółci, dlatego na łemkowszczyźnie stosowano wywary z
goryczki na pobudzenie apetytu i
trawienia.
Obecnie wiadomo, że wyciągi z goryczki zastosowane na czczo i w większych dawkach mają
właściwości przeciwpasożytnicze, głównie przeciwko delikatnym obleńcom i
pierwotniakom.
Literatura:
·
Kujawska Monika, Łuczaj Łukasz Joanna Sosnowska Joanna,
Klepacki Piotr, Rośliny w wierzeniach i
zwyczajach ludowych Słownik Adama Fischera, Wrocław 2016, PTL, ISBN
978-83-64465-29-1
·
Szafer Władysław, Kulczyński Stanisław,
Rośliny polskie, Warszawa 1953, PWN
·
Szary Adam, Bieszczadzkie motywy
roślinne między światem żywych a krainą zmarłych, Rzeszów 2015, Wydawnictwo
Carpathia, ISBN 978-83-62076-37-6
·
Różański Henryk, http://rozanski.li/542/goryczka-gentiana-w-praktycznej-fitoterapii/ [w:] Medycyna dawna i współczesna [on-line]
· Talko-Hryncewicz Julian, Zarysy
lecznictwa ludowego na Rusi południowej, Kraków, 1983, Akademia Umiejętności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz