Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autorów.
Koniczyna polna smaczną jarzyną.
Austryackie ministerstwo spraw wewnętrznych rozsyła
zawiadomienie, że poczyniono dobre doświadczenia z zużytkowaniem koniczyny
łąkowej, jako jarzyny smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania. Koniczyna
dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną
ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak delikatna fasolka
strączkowa. Podobne próby poczyniono również ze zdrowymi liśćmi rzodkiewki,
które dają także smaczną jarzynę.
Ministerstwo zwraca uwagę na korzyści, jakie można odnieść
przez wprowadzenie tej nowej smacznej a praktycznej jarzyny, zwłaszcza w
aprowizacyi większych miast, gdzie nabywanie jarzyn cierpi niestety z powodu
śrubowania cen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz