Zachowano pisownię oryginalną. Źródło u autora.
Nowa tania herbata.
Dzisiaj, gdy cały świat stara się przy pomocy danych środków
wyżywić się możliwie najtańszym kosztem – żaden środek nie jest zbyt zły do
zaspokojenia głodu i wypełnienia żołądka, z drugiej jednak strony około często
bardzo wartościowych odżywczo rzeczy przechodzimy obojętnie. – Do tych ostatnich należy herbata,
przyrządzona z łupek orzechów włoskich, smaczniejsza i zdrowsza, aniżeli sobie
wyobrazić można.
Sposób przygotowania jest następujący: zupełnie suche łupki
dojrzałych orzechów włoskich po oddaleniu ziarna należy gotować przez kilka
minut a mianowicie tak długo, dopóki woda nie przybierze koloru żółtawego. Na
dwie filiżanki herbaty wystarczy trzy łupinki orzecha, napój zaś można ulepszyć
przez dodanie rumu, mleka lub cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz