Głód od zawsze był nieodłącznym elementem wojny. W dawniejszych czasach często za jego pomocą zmuszano do kapitulacji zamki, twierdze czy miasta. W XX wieku ze względu na zmianę charakteru wojny, która stała się wojną totalną na wyniszczenie, zjawisko to zaczęło dotyczyć całych społeczeństw krajów biorących udział w konfliktach zbrojnych.
Kuchnia wojenna, jak sama nazwa wskazuje, jest kuchnią którą
da się przygotować w ciężkich, wojennych czasach, a więc przy niedoborze
podstawowych produktów spożywczych. Są to przepisy niejednokrotnie dziwne, z
wykorzystaniem składników, które w obecnych czasach zdają się nie mieć wiele wspólnego z gotowaniem, jednak dla cierpiących głód ludzi mogły one być jedynym
sposobem na uratowanie życia.
Receptury, które zaprezentujemy w tym dziale w większości
pochodzą z ukazującej się podczas wojny prasy. Nie są one co prawda wybitnie
regionalne, jednak głód też nie był
wtedy zjawiskiem regionalnym.
* Marmolada ze śledzi- artykuł prasowy z roku 1915.
* Czem zastąpić mięso? - artykuł prasowy z roku 1915.
* Knedelki z mąki kukurydzianej i ziemniaków - artykuł prasowy z roku 1915.
* Przepis na chleb - artykuł prasowy z roku 1915.
* Herbata z głogu - artykuł prasowy z roku 1915.
* Marmolada ze śledzi- artykuł prasowy z roku 1915.
* Czem zastąpić mięso? - artykuł prasowy z roku 1915.
* Knedelki z mąki kukurydzianej i ziemniaków - artykuł prasowy z roku 1915.
* Przepis na chleb - artykuł prasowy z roku 1915.
* Herbata z głogu - artykuł prasowy z roku 1915.
* Tort ze słomy - artykuł prasowy z roku 1915.
* Nowa tania herbata - artykuł prasowy z roku 1916.
* Oszczędny sposób gotowania kawy - artykuł prasowy z roku 1916.
* Koniczyna polna smaczną jarzyną - artykuł prasowy z roku 1916.
* Co jeść w razie głodu - artykuł prasowy z roku 1917.
* Czem zastąpić herbatę - artykuł prasowy z roku 1917.
* Chleb z grzybów - artykuł prasowy z roku 1917.
* Mąka z szuwarów i sitowia - artykuł prasowy z roku 1917.
* Nowa tania herbata - artykuł prasowy z roku 1916.
* Oszczędny sposób gotowania kawy - artykuł prasowy z roku 1916.
* Koniczyna polna smaczną jarzyną - artykuł prasowy z roku 1916.
* Co jeść w razie głodu - artykuł prasowy z roku 1917.
* Czem zastąpić herbatę - artykuł prasowy z roku 1917.
* Chleb z grzybów - artykuł prasowy z roku 1917.
* Mąka z szuwarów i sitowia - artykuł prasowy z roku 1917.
* Przechowywanie masła przez dłuższy czas - artykuł prasowy z roku 1917.
* Jarzyny wojenne - notatka z roku 1918.
* Jarzyny wojenne - notatka z roku 1918.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz