Dziś przepis na pyszne i lekkie ciasto bezowe, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Znane jest pod kilkoma nazwami m.in. jako szwabskie ciasto bezowe, więc jest wielce prawdopodobne, że przybyło do nas z terenów Szwabii, w dzisiejszych Niemczech, być może z jakimś kucharzem lub kucharką zatrudnionych na którymś z polskich dworów.
Szwabskie ciasto bezowe:
Szczypta soli
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zagnieść mąkę, margarynę, 100 g cukru, sól i żółtka. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i schować na 30 min. do lodówki. Piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą tortownicę. Piec przez ok. 20-25 min. Z białek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszać z porzeczkami, przełożyć na ciasto. Piec jeszcze przez 20-30 min. w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni.
Najlepiej smakuje, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, na zimno również jest dobre, choć na następny dzień piana może lekko opadać. Zresztą przeważnie do następnego dnia nic nie zostaje.
Mmm, wygląda niezwykle apetycznie :) Porzeczka i beza to duet doskonały :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, mniam ...
OdpowiedzUsuńPorywam i zapraszam do mnie.